EN
 
 

Articles and publications

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ- ΝΕΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Από τις όλες τις υπάρχουσες θεραπείες που εφαρμόζονται έως σήμερα, για τις διάφορες παθήσεις του συνδετικού ιστού, μεγαλύτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στον τομέα της αποκατάστασης μετά από τραυματισμούς και/ή σοβαρές ασθένειες.
Μέχρι σήμερα έχει συγκεντρωθεί πολύτιμη εμπειρία στον τομέα ανάπτυξης προγραμμάτων αποκατάστασης, που, βασίζονται στην θεραπεία του συνδετικού ιστού. Τα αποτελέσματα ανάρρωσης των ασθενών, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και τώρα γνωρίζουμε πως το μέλλον σε αυτό τον τομέα είναι πολύ πιο ευοίωνο .

Οι βασικοί τομείς της θεραπείας του συνδετικού ιστού είναι οι ακόλουθοι:

  • Αποκατάσταση ασθενών μετά από τραυματισμούς και/ή σοβαρές ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος.
  • Αποκατάσταση ασθενών που αναρρώνουν από σοβαρές ασθένειες του νευρικού συστήματος (εγκεφαλικό, ασθένεια Parkinson, cerebral spastic infantile paralysis, κτλ.)
  • Αποκατάσταση ασθενών που πάσχουν από ασθένειες του ισχίου, και αναρρώνουν μετά από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ας εξετάσουμε πρώτα την πρώτη κατηγορία :

Οποιοσδήποτε τραυματισμός (είτε αναφερόμαστε σε απλά κατάγματα, είτε σε σοβαρότερους τραυματισμούς) αναγκάζει τον ασθενή να αποφεύγει κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μιλάμε και για αρκετές εβδομάδες ακινησίας. Ως αποτέλεσμα, μετά την αφαίρεση του γύψου ή των άλλων περιοριστικών της κίνησης, παρατηρούμε ότι οι μυς χάνουν την ικανότητά τους να λειτουργούν σωστά, ενώ η προηγούμενη τους φυσική αντοχή έχει χαθεί. Η κίνηση των αρθρώσεων είναι πλέον περιορισμένη, και κάθε κίνηση προκαλεί πόνο.

Σίγουρα κάποιες μέθοδοι μυϊκής αποκατάστασης μετά από μεγάλη περίοδο ακινησίας προΰπήρχαν. Παρόλα αυτά, η εξέλιξη της θεραπείας του συνδετικού ιστού έχει φέρει μία σημαντικότατη καινοτομία στην διαδικασία αυτή. Ο μυς δεν ‘εκπαιδεύεται’ απλώς πια, προσθέτοντας σταδιακά βάρος και αυξάνοντας την κίνηση, αλλά προστίθεται και ένας σημαντικός εξωτερικός παράγοντας. Αυτό επιτρέπει στους μυς να επανέλθουν πιο γρήγορα ενώ συγχρόνως βελτιώνει την οξυγόνωση των ιστών, επιτυγχάνοντας έτσι την επαναφορά των μυών στην αρχική τους κατάσταση.
Το δεύτερο έχει ιδιαίτερη σημασία,γιατί , είναι πολύ συχνό φαινόμενο ένας ασθενής που υποφέρει από τραυματισμό, να παραμένει ‘παραμορφωμένος’ για το υπόλοιπο της ζωής του, επειδή απλώς δεν έτυχε της σωστής θεραπείας τους πρώτους μήνες μετά τον τραυματισμού του, για να επανέλθουν οι αδρανείς μύες. Εκτός από αυτό το γεγονός υπάρχει και η περίπτωση όπου, ορισμένοι μυς αδρανοποιούνται και τότε η εργασία που εκτελούν διαμοιράζεται στους υπόλοιπους μυς.

Για παράδειγμα, μετά από έναν τραυματισμό στο γόνατο είναι πολύ συχνό φαινόμενο να εμφανιστεί μία παραμόρφωση της κατ’ ισχίου άρθρωσης, καθώς μέχρι την αφαίρεση του γύψου, όλο το βάρος το επωμίζεται το υγιές πόδι. Έτσι η αποκατάσταση πρέπει να θεωρείται ότι εφαρμόζεται σωστά μόνο εάν γίνεται και στις δύο αντίστοιχες ομάδες των μυών, για να επιτυγχάνεται η σωστή κατανομή του βάρους και να επανέρχεται φυσιολογικά ο τραυματισμένος μυς.

Η θεραπεία του συνδετικού ιστού έχει την ικανότητα να αποκαθιστά τους μυς, και είναι απαραίτητη όταν έχουμε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος.
Σε ένα σοβαρό τραυματισμό της κατ’ ισχίου άρθρωσης για παράδειγμα, μπορεί να αποφευχθεί η εγχείρηση ή οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να υπάρξει εάν γίνει σωστά η αποκατάσταση των μυών.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας του συνδετικού ιστού, αυξάνουν σημαντικά τα θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με παθήσεις του νευρικού συστήματος. Παρόλα αυτά όμως, υπάρχει μία πολύ σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη :

Αρκετά συχνά οι μύες ενός ασθενή, μετά από έναν τραυματισμό για παράδειγμα, δεν μπορούν να επανακτήσουν την προηγούμενη κινητικότητά τους, γεγονός που οφείλεται όχι μόνο στην ζημιά που μπορεί να έχει υποστεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά και στο γεγονός ότι εξαναγκάζονται να βρίσκονται σε πλήρη ή μερική ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις, το ίδιο το εγκεφαλικό δεν αποτελεί τον κύριο λόγο της περιορισμένης κινητικότητας του ασθενή, αλλά είναι απλώς ένας παράγοντας που την επιδεινώνει. Σε τέτοιες περιπτώσεις η θεραπεία του συνδετικού ιστού έχει καταπληκτικά αποτελέσματα και επαναφέρει σχεδόν ή και ολοκληρωτικά τους μυς ακόμα και σε περιπτώσεις ασθενών που δεν είχαν καμιά ελπίδα.
Αυτό συμβαίνει όχι μόνο χάρη στην ενεργοποίηση των αντίστοιχων μυϊκών μινών, αλλά όπως αποδεικνύεται στην πράξη, η θεραπεία του συνδετικού ιστού εμφανίζεται να είναι ένα ισχυρό νευροδιεγερτικό, ικανό να επαναφέρει ακόμη και ορισμένες λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος που έχουν χαθεί.
Όσον αφορά στον τρίτο τομέα, η αποκατάσταση των ασθενών με ισχαιμία που υποβάλλονται σε θεραπεία του συνδετικού ιστού, έχει επιφέρει σημαντικές καινοτομίες.

Για παράδειγμα, έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα ορθολογικοποίησης των κινήσεων και των στερεότυπων των κινήσεων. Το βασικό εδώ, είναι το γεγονός ότι οποιαδήποτε λειτουργία μπορεί να εκτελεστεί με διαφορετικούς τρόπους, αλλά μόνο ένας τρόπος υπάρχει από την άποψη του ποσοστού ενέργειας που χρειάζεται για να επιτευχθεί. Εάν η λειτουργία δεν εκτελείται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, η κατανάλωση οξυγόνου από τον ιστό των μυών μπορεί να υπερβεί το κανονικό, γεγονός που οδηγεί σε κόπωση του μυοκαρδίου.
Η αποκατάσταση της φυσικής μηχανικής των μυών με την βοήθεια της θεραπείας του συνδετικού ιστού, επιτρέπει στους μυς να χρησιμοποιήσουν το την ποσότητα αίματος που χρειάζεται, χωρίς να επιβαρύνεται η καρδιά.

Ένα άλλο προτέρημα της θεραπείας του συνδετικού ιστού είναι η αποκατάσταση των θωρακικών μυών και η σωστή καρδιακή λειτουργία, η βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων και η καλύτερη οξυγόνωση του αίματος. Όπως όλοι γνωρίζουμε αυτές οι δύο λειτουργίες, της καρδιάς και των πνευμόνων, συνδέονται άμεσα μεταξύ τους και αποτελούν βασικό στοιχείο της καλής λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού.

Made in TIL-Design Studio, with love

Clinic working hours

Mo..We, Fr 8:30—20:00
Th, Sa 8:30—13:00
Su day off

Addresses and telephones

29 Digeni Akrita str.,
office 201
Nicosia, Cyprus
(+357) 22 75-59-40
email: info@medinstitute.net
Passage map
© 1997—2017. Institute of medical rehabilitation.