EN
 
 

Articles and publications

Χρόνια Ηπατίτιδα

Η χρόνια ηπατίτιδα – είναι η διάχυτη νέκρωση και φλεγμονή (ερεθισμός) του ήπατος για περισσότερο από έξι μήνες. Τα συμπτώματα των ασθενών με ιογενή ηπατίτιδα δεν εξαρτώνται από τον ιό της ηπατίτιδας του κάθε ασθενούς, αλλά από τη φάση ή το στάδιο της ηπατίτιδας. Οι φάσεις ή τα στάδια της ηπατίτιδας μπορεί απλά να χωρισθούν στην αρχική φάση της οξείας και τη φάση της χρόνιας ηπατίτιδας. Κατάληξη της χρόνιας ηπατίτιδας είναι η κίρρωση του ήπατος.Το πιο χαρακτηριστικό εργαστηριακό εύρημα σε κάθε ασθενή με ιογενή ηπατίτιδα είναι η αύξηση των ενζύμων του ήπατος (αμινοτρανσφερασών ή τρανσαμινασών), που απελευθερώνονται στο αίμα από την καθημερινή καταστροφή και αναγέννηση των ηπατοκυττάρων.

Όταν ο ιός εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα, μεταφέρεται με την κυκλοφορία του αίματος σχεδόν αποκλειστικά στο ήπαρ και προκαλεί φλεγμονή του οργάνου αυτού, δηλαδή ηπατίτιδα. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την διάρκεια μετάγγισης αίματος, όταν γίνεται λανθασμένη αποστείρωση των ιατρικών εργαλείων, όταν γίνεται δεύτερη χρήση της βελόνας, ή μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Σήμερα οι πιο γνωστοί ιοί ηπατίτιδας είναι επτά και χαρακτηρίζονται με τα επτά αρχικά γράμματα της αγγλικής αλφαβήτου : Α, Β, C, D (ή δ) Ε, F και G. Χρόνια ηπατίτιδα μπορεί να προκαλέσουν μόνον οι ιοί ηπατίτιδας Β, D και C . Η ηπατίτιδα C είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ηπατίτιδας. Οι περιπτώσεις όπου κάποιο άτομο μολύνεται από τις ηπατίτιδες D και B είναι πολύ σοβαρές. Παράγοντες όπως η αδυναμία, ή η μη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των κυττάρων μπορεί να θεωρηθεί ότι προδιαθέτει την εμφάνιση χρόνιας ηπατίτιδας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ηπατίτιδας είναι:

  • Ο ιός στα κύτταρα και η αναπαραγωγή του προκαλεί την εμφάνιση αντιγόνων. Αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από τραυματισμό και τελικά θάνατο του κυττάρου και αρχίζει πλέον η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Μαζί με τα αντιγόνα, αναπτύσσονται και αντισώματα τα οποία σχηματίζουν ανοσοποιητικά συμπλέγματα που αφήνουν το σώμα. Αυτό ενεργοποιεί την παραγωγή ενζύμων και την εμφάνιση φλεγμονής στους ιστούς.
  • Οι δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλούν την δημιουργία θρομβώσεων και κακή κυκλοφορία του αίματος το οποίο πήζει. Οι μικροθρομβώσεις συνήθως συνοδεύονται από μερική νέκρωση και αυτό αποτελεί τον λόγω της ύπαρξης μικρότερων φλεγμονών.

Η χρόνια ηπατίτιδα, alcoholic hepatitis είναι το αποτέλεσμα της καταστροφής του ήπατος από τις τοξίνες του αλκοόλ. Ο βαθμός των παθολογικών διαφοροποιήσεων έγκειται αποκλειστικά στην διάρκεια και στην ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται με τον καιρό. Το συκώτι αναγκάζεται να υπερλειτουργεί σε μεγάλο βαθμό, για να καλύψει το 90% του ποσοστού της αιθανόλης που λαμβάνεται κάθε φορά. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας παράγεται ακεταλδεϋδη – μία ουσία υψηλής τοξικότητας η οποία προκαλεί ηπατοκυτταρική νέκρωση. Η αθροιστική εναπόθεση οινοπνεύματος και λίπους, προκαλεί καταστολή στην σωστή ηπατική λειτουργία, με αποτέλεσμα ηπατική ανεπάρκεια και ίνωση.

Εκτός από το αλκοόλ, η χρόνια ηπατίτιδα μπορεί να προκληθεί και από άλλες τοξικές ουσίες, όπως οι άνθρακες, το χλωροφόρμιο κ.α.
Το ποσοστό των χημικών ηπατιτίδων αυξάνεται συνεχώς και έτσι είναι απόλυτα φυσιολογικό κατά την διάρκεια της θεραπείας, η κύρια προσοχή να στρέφεται προς την αντιβακτηριακή ικανότητα του όζοντος.
Το όζον έχει την ικανότητα να καταστρέφει του ιούς. Η αδρανοποιίηση του ιού επιτυγχάνεται και με την οξειδωτική δράση των υπεροξειδίων, τα οποία καταστρέφουν τους υποδοχείς των κυττάρων, με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να προσκολληθούν πάνω στα ηπατικά κύτταρα. Ως αποτέλεσμα ο ιός δεν μπορεί να εισχωρήσει στο κύτταρο και ο κύκλος πολλαπλασιασμού του διακόπτεται. Ο πολλαπλασιασμός του διακόπτεται επίσης και από το όζον το οποίο καταστρέφει γενετικό σύστημα του ιού.

Τα κύτταρα που έχουν ήδη επηρεαστεί από τον ιό, είναι λιγότερο ανθεκτικά στο όζον, σε σύγκριση με τα υγιή. Τα αδύναμα κύτταρα καταστρέφονται από υψηλής συγκέντρωσης όζον και μαζί με τον ιό, αποβάλλονται από τον οργανισμό.

Το όζον ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και το ανοσοποιητικό σύστημα των κυττάρων και των ορμονών (δημιουργία αντισωμάτων). Το όζον κάνει τα κύτταρα του αίματος
(λεμφοκύτταρα και μονοκύτταρα) να παράγουν περισσότερη cytokines και πάνω από όλα ιντερφερόνη – μία πολύ σημαντική πρωτεϊνη για την άμυνα του οργανισμού ενάντια στους ιούς.
Όλα τα πιο πάνω, συντείνουν στην καταστολή και ρευστοποίηση της φλεγμονής .
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρόνιας ηπατίτιδας εφαρμόζεται η θεραπεία με ενδοφλέβιο φυσιολογικό ορό εμπλουτισμένο με όζον.

Ο ενδοφλέβιος φυσιολογικός ορός μπορεί να αντικατασταθεί με εισαγωγή του όζοντος από το ορθό έντερο με autogemotheraphy με όζον (8-10 εφαρμογές).
Για την θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας, η οζονοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μόνη της ή συνδυασμένη με άλλες ιατρικές μεθόδους θεραπείας. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της οζονοθεραπείας βοηθούν στην μείωση της χρήσης ακριβών φαρμάκων.

Made in TIL-Design Studio, with love

Clinic working hours

Mo..We, Fr 8:30—20:00
Th, Sa 8:30—13:00
Su day off

Addresses and telephones

29 Digeni Akrita str.,
office 201
Nicosia, Cyprus
(+357) 22 75-59-40
email: info@medinstitute.net
Passage map
© 1997—2017. Institute of medical rehabilitation.