EN
 
 

Articles and publications

Θεραπεία της κυτταρίτιδας με Ozone

 Η θεραπεία της  κυτταρίτιδας αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η αισθητική ιατρική. Η κυτταρίτιδα αποτελεί μία πάθηση του υποδερμικού λιπώδους  ιστού (βακτηριδιακή φλεγμονή). Κλινικά, η πιο πάνω πάθηση χαρακτηρίζεται από ανώμαλη υφή και όψη του δέρματος, λιπώδη  σφαιρίδια και εξογκώματα και συνήθως παρατηρείται σε περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης λίπους (κάτω από το δέρμα των γλουτών, των πίσω γλουτιαίων, στην περιοχή της κοιλιάς και λιγότερο στους ώμους, στην περιοχή της μέσης  και στα γόνατα).
Η κυτταρίτιδα παρουσιάζεται μόνο στις γυναίκες και κυρίως στην ηλικία των 30 – 40 ετών, και έτσι συνεπώς η πάθηση αυτή συνδέεται με τις ορμονικές διαταραχές. Αντιμετωπίζεται συνήθως με αντισυλληπτικά.
 
Σχ.1. Σύνθεση του ανθρώπινου δέρματος:
 
 
 
1 – Ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας  2 – ιδρωτοποιός αδένας  4 – τρίχα  5, 6 – επιφανειακό δίκτυο αγγείων 7, 11 – ιδρωτοποιός αδένας 8 – υποδερμικός λιπώδης ιστός 9 – νευρική ίνα 10 – βαθύτερο δίκτυο αγγείων 12 – επιδερμίδα 13 – δέρμα 14 – βαθύτερος ιστός
 
Ο λιπώδης ιστός σχηματίζεται από τα λιποκύτταρα τα οποία συνδέονται χαλαρά μεταξύ τους και βρίσκονται βυθισμένα μέσα σε μία ουσία που περιβάλλεται από ένα ινώδες δίκτυο  ελαστικών ινών. Τα λιποκύτταρα περιβάλλονται από ίνες και σχηματίζουν λιπώδη λόβια. Αντίθετα με την άποψη που επικρατεί, ο λιπώδης ιστός όταν είναι υγιής,  έχει καλή κυκλοφορία αίματος και λειτουργεί ως  αποθήκη ενέργειας. Σε κάποιο στάδιο η συσσωρευμένη ενέργεια πρέπει να αποβάλλεται και το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων που περιβάλλει τα λιποκύτταρα τα προμηθεύει με την απαραίτητη ποσότητα αίματος.
 
 
Fig.2. Σύνθεση του ανθρώπινου δέρματος και του υποδερμικού στρώματος
 
1 – Επιδερμίδα και δέρμα  2 – υποδερμικός λιπώδης ιστός  3 – δεύτερο και τρίτο στρώμα λίπους 4 – μυς
 
Σχ 3. Σύνθεση του ανθρώπινου δέρματος και του υποδερμικού στρώματος (κυτταρίτιδα).
 
 Όταν ο ινώδης ιστός μεγαλώνει, τα λιπώδη λόβια σχηματίζουν ένα ‘πλέγμα κυτταρίτιδας’ το οποίο είναι αισθητό με την αφή και εμφανές με το μάτι.
Η συστολή των ελαστικών ινών μεταξύ των πλεγμάτων αυτών, προκαλεί την χαρακτηριστική όψη του ‘φλοιού πορτοκαλιού’.
 
Η παθολογική κατάσταση που περιγράψαμε πιο πάνω προκαλείται από:
  1. Κληρονομικά χαρακτηριστικά του λιπώδους ιστού
  2. Ανωμαλία στην κυκλοφορία του υποδερμικού λιπώδους ιστού  
  3. Καθιστικό τρόπος ζωής
  4. Ανθυγιεινή διατροφή (με πολλά ζωικά λιπαρά, τροφές με υψηλή χοληστερόλη και μη οργανικά άλατα)
  5. Ανωμαλίες στο ενδοκρινικό σύστημα
  6. Ανισορροπία  νερού και αλάτων στον οργανισμό
 
Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν πολλοί τρόποι θεραπείας αυτού του τόσο αντιαισθητικού προβλήματος. Το λεμφικό μασάζ βοηθάει μόνο προσωρινά,   και οι χαμηλά θερμιδικές δίαιτες ή οι δίαιτες πείνας δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα αφού είναι αναποτελεσματικές καθώς το χάσιμο βάρους δεν σημαίνει πάντα και χάσιμο λίπους από τις προβληματικές  περιοχές.
 
Σύμφωνα με τα καινούρια δεδομένα, μέσα από την πληθώρα των αιτιών που δημιουργούν την κυτταρίτιδα, ο κυρίως λόγος είναι η διαταραχή της μικροκυκλοφορίας. Οι υποδόριες ενέσεις με μίγμα οξυγόνου και όζοντος που έχουν πρόσφατα χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, αποτελούν μία σύγχρονη και αποτελεσματικότατη μέθοδο θεραπείας.      
 
Το όζον, ανάμεσα στις άλλες πολύ γνωστές του ιδιότητες  αποτελεί και ένα ισχυρό φυσικό οξειδωτικό που έχει μία δυνατή βακτηριδιακή δράση.
Το όζον που χορηγείται με εναίσιμο τρόπο μπορεί να :
  1. βελτιώσει την μικροκυκλοφορία του δέρματος και του υποδερμικού λιπώδους ιστού
  2. βελτιώσει την καύση του λίπους 
  3. ενεργοποιήσει αντιδράσεις που βασίζονται στο οξυγόνο και να προκαλέσει έτσι  την απελευθέρωση οξυγόνου στους ιστούς
  4. συμβάλει στην διάλυση των ινωδών μεμβρανών που περιβάλλουν τα λιποκύτταρα και που σχηματίζουν την. Αυτό επιτυγχάνεται χάρις στην  ιδιότητα του όζοντος να διαλύει τις ίνες.
 
Η επονομαζόμενη ‘Ιταλική μέθοδος’ θεραπείας της κυτταρίτιδας με την βοήθεια υποδόριων ενέσεων σε συνδυασμό με κρέμες εμπλουτισμένες με όζον, τζελ ή λάδι που χρησιμοποιούνται για  μασάζ στο σώμα, έχουν αποδείξει έμπρακτα το μέγεθος της αποτελεσματικότητάς τους σε σύγκριση με άλλες γνωστές κλινικές μεθόδους.
 
Κατά την διάρκεια της οζονοθεραπείας δεν χρειάζεται η ακολουθία κάποιου συγκεκριμένου προγράμματος και δεν επιβάλλονται οποιοδήποτε περιορισμοί. 
 
Αμέσως μετά την θεραπεία, ο ασθενής παρατηρεί ότι αισθάνεται τα κάτω άκρα του πολύ πιο ελαφριά, το πρήξιμο μειώνεται, ενώ σιγά σιγά το μωβ-μπλε χρώμα του δέρματος αρχίζει να  υποχωρεί.  
Με την ολοκλήρωση της θεραπείας, η όψη ‘φλούδας πορτοκαλιού’ εξαφανίζεται, το δέρμα αποκτά ένα φυσικό ροζ χρώμα και γίνεται πιο απαλό και εύκαμπτο και ο λιπώδης ιστός γίνεται πυκνότερος και πιο συμπαγής.
Το αποτέλεσμα παραμένει εάν η θεραπεία συνεχίζεται  2 με 3 φορές τον χρόνο. Επιπρόσθετα, οι περιοχές που επηρεάζονται από την κυτταρίτιδα και  δεν επηρεάζονται από την δίαιτα, αρχίζουν να σχηματίζονται με τον ίδιο ρυθμό που ακολουθούν τα υγιή στρώματα λίπους.
 
Η οζονοθεραπεία έχει τα ίδια αποτελέσματα με την λιποαναρρόφηση, αλλά αντίθετα με αυτήν δεν χρειάζεται νυστέρι, είναι χωρίς πόνο, δεν χρειάζεται εισαγωγή του ασθενή, δεν απαιτείται περίοδος αποκατάστασης και δεν έχει σχεδόν καθόλου αντενδείξεις.
 
 
 
 
 
Made in TIL-Design Studio, with love

Clinic working hours

Mo..We, Fr 8:30—20:00
Th, Sa 8:30—13:00
Su day off

Addresses and telephones

29 Digeni Akrita str.,
office 201
Nicosia, Cyprus
(+357) 22 75-59-40
email: info@medinstitute.net
Passage map
© 1997—2017. Institute of medical rehabilitation.